Vestre Akers SK

Historie

Historie

VESTRE AKERS SKIKLUB BLIR STIFTET

 

 

Sigvart Knudsen

Sigvart Knudsen
Klubbens stifter


Vestre Akers Skiklub har sitt navn etter sognet Vestre Aker i den gamle Aker kommune, som nå er sammensluttet med Oslo.  I årene like for århundreskiftet, ble Holmenkollbanen bygd ferdig på strekningen Majorstuen - Besserud. I de dager var det nokså landlig i området ved Gaustad, Ris og Vindern. Riktignok hadde Gaustad sykehus vært i drift i nesten 50 år, men ellers var det bare noen gårdsbruk og en del villabebyggelse. Med anleggsarbeidene til Holmenkollbanen skaptes det nye arbeidsplasser og større aktivitet i distriktet. På Gaustad bodde Sigvart Knudsen. Der hvor Slemdalsveien i dag krysser Ringveien hadde familien Kjellberg sitt hjem.

Sigvart Knudsen har fortalt om hvordan han fikk ideen til å stifte Vestre Akers Skiklub:
"I en liten kneik bortpå Gaustadjordet drev det en hel del gutter, det kunne vel ytre en 30-40 stykker, og hoppet under Olaf Kjellbergs ledelse. Jeg sa da til Kjellberg at det måtte være mange vordende storhoppere blant disse guttene, og at vi måtte prøve å samle dem i en skiklubb."
Som sagt, så gjort. Sammen med Kristian Skoglund kalte Knudsen og Kjellberg inn til stiftelsesmøte på Vindern skole, den 17. februar 1907. Også verksmester Peder Kristiansen ved Holmenkollbanen spilte en stor rolle ved denne anledning. På den etterfølgende generalforsamling ble Sigvart Knudsen valgt til klubbens første formann. Lov for klubben ble også vedtatt.

Det ble samme vinter arrangert et hopprenn med 48 deltagere. Mange av guttene ble senere svært gode skiløpere.
Året etter ble det på generalforsamlingen lagt frem forslag til emblem av S. Larsen. Merket var rundt med korslagte ski. Forslaget ble vedtatt, men alt i 1915 fremla Axel Blankvandsbraaten forslag til et nytt merke. Det var skjoldformet med V.A.S.K. og skiløper inngravert. Merket ble litt modernisert i 30-årene til det emblem vi kjenner fra idag.

Den 17. februar 1997 fylte klubben 90 år. Det er en respektabel alder. I løpet av denne tiden har det hendt mangt og meget, og klubben har vært i stadig utvikling. Den har opplevet opp- og nedgangsperioder, den har vært på toppen og den har vært på bunn. Men den har alltid bestått. Dette kan vi takke våre trofaste tillitsmenn for, de som alltid har tjent klubben uten noen annen form for belønning enn kanskje en hedersbevisning.

Noen av dere har kanskje lest Trygve Christophersens "Marka og krigen". Da har dere vel registrert at noen av Oslos og Akers mest kjente motstandsfolk kom nettopp fra miljøet i Vestre Akers Skiklub. Klubbens formann, Kristian Aubert, overlevde ikke.

Adresse: Jarbakken 1, c/o Voksen Fleridrettshall, 0771 Oslo  Telefon: 40179545   Mail: sportsjef@vaker.no

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift